Project Directory

Student Center
Savannah State University

This new Student Center offers four food court style venues plus a coffee shop venue, significantly increasing availability and options for the central part of the campus.  It also includes a flexible ballroom space on the second floor that can be subdivided into two or three separate functional areas. The main kitchen on the floor below provides all the food preparation and dishwashing service for the ballroom in addition to student food service.

 

Lott+Naugle provided energy analysis, daylighting design, energy recovery unit design and enhanced energy management controls in addition to occupancy sensors and LED lighting. Other functional areas in the project include student lounge space, a convenience store, computer lounge and offices for student government and administrative, storage and maintenance areas. Outdoor areas include entertainment support, dining, and a campus information gazebo.

Stadium Replacement
Ted Wright Stadium - Savannah State University

The replacement of Tiger Stadium was part of a new Student Center project for Savannah State University. The new stadium has a capacity of 8,000 people and includes new locker rooms, concessions, restrooms, scoreboard, and a renovation to the press box.  Accessibility improvements were provided throughout including a new elevator serving upper levels.  

The field surface was also replaced as part of the renovation.  Utilizing next generation synthetic turf grass, replicating the look and feel of lush natural grass, the Tigers are well outfitted to take on their Mid-Eastern Athletic Conference foes.

This new two story, general academic and faculty building is located on the lower portion of the Savannah State Campus and is the first major building to unite the historic upper campus with the more recent buildings. Lott + Naugle was selected to provide programming, pre-design, and construction manager selection services. Following completion of the planning portion, we initiated the design process utilizing Building Information Modeling and an integrated design approach wtih Holder Construction.

In addition to the normal design services, the project also required an unusual Letter of Map Revision from the Federal Emergency Management Association (FEMA) to correct an inaccuracy in the flood maps affecting the project. This process required intensive analysis of storm events related to the coastal location of the project and yielded a successful design.

Social Science Building
Savannah State University
Center for Art and Theatre
Georgia Southern University

The new facility for GSU's Theatre and Art Departments houses a black box theatre, two student art galleries and the Georgia Artists Gallery designed to accommodate exhibits of local artists.

The primary circulation element is a two-story, wedge shaped atrium with a vaulted roof soaring over 30 feet above the second level. The atrium is designed to bring natural daylight into the art galleries, as well as serving as the primary entrance for both levels of the building.

- 150-seat black box theatre
- 3 art galleries
- 10 faculty studios
- Support space for both programs

Science and Nursing Building
Georgia Southern University

This new facility houses GSU's Chemistry and Nursing Departments. The design separates the building into two elements, a square four story building (nursing) and a long rectangular three story building (chemistry). The buildings contain major classroom spaces, general chemistry labs, specialized nursing and chemistry labs, and administrative offices.

- 17 student labs and support space
- 20 faculty research labs
- 10 general classrooms
- 75 and 150 seat lecture rooms
- 48 faculty offices

Science Building
Georgia Southern University (formerly Armstrong State University)

The Science Building is a two-building complex that anchors the southeast corner of the academic quadrangle. These buildings are linked on the second floor by an enclosed, transparent bridge that also serves as a "gateway" to the academic quadrangle from the eastern side of campus. The bridge design was inspired by the 1869 B&O Railroad Bollman truss bridge that once spanned the Potomac River at Harpers Ferry. The sloped metal panel roof not only helps define the buildings signature look, but also creates a screen for the numerous roof penetrations required for the fume hoods within the building.

- 32 chemistry, biology, and physics labs 
- 26 behavioral science labs
- 3 one-hundred seat, tiered lecture halls

Continuing Education Center
Georgia Southern University (formerly Armstrong State University)

AASU Educational Properties, Inc., in association with the AASU Foundation, acquired a 10-acre shopping center adjacent to the campus to provide a new continuing education center and other campus affiliated uses. The largest single space, a former grocery store, was converted into a two-level education and conference center housing an auditorium, 300-seat tiered lecture halls, seminar, classroom, meeting rooms, a multi-purpose ballroom, as well as support and administrative space.

With direct access from Abercorn Street, Savannah's business thoroughfare, students, faculty, and visitors are provided easy access to the facility without disrupting the pedestrian nature of the main campus.

Solmes and Hawes Hall Renovation
Georgia Southern University (formerly Armstrong State University)

The renovation of these two existing classroom buildings was part of Armstrong's new Science Center program. These buildings formerly housed the science programs which were relocated to the new Science Center, which was designed and constructed first. 61,405 square feet of instructional space and offices were renovated to provide facilities for History, Arts and Sciences, and Deans of Arts and Sciences and Graduate Studies. The scope of work included roof, window, and systems replacement throughout both buildings. Elevators were also added to both buildings. Cabling infrastructure for networked computers in all classrooms as well as audio / visual feeds to each classroom was included. Completed 2003.

Liberty County Campus
Savannah Technical College

Having completed the master plan and predesign study for the Liberty County Campus, Lott + Barber was retained to design the first phase of the new campus. The building establishes the campus aesthetic featuring brick and cast stone exterior walls, a combination of flat and curved roof systems, and dynamic expanses of glazing. The plan is organized around a two-story curved corridor, defined by clerestory windows for daylighting, an exposed steel structure, and a curved roof providing the student population with an indoor street servicing the classrooms and providing students with breakout and study spaces. 

 

The facility provides 12 classrooms, 4 computer labs, 2 technical labs, a health lab, media center, day care, a bookstore and the campus student center.

Phase III Renovations
Savannah Technical College

This project is the third of three renovation phases designed by Lott + Naugle as a result of the master plan developed in 1996. This third phase includes a new main entrance facade, a 32-foot tall by 162-foot long radius concrete wall. The project includes a 4,622-square foot addition which creates a more dramatic entry lobby, the President's Board Room, and circulation space.

The renovations included complete interior demolition of the existing administration areas with all new systems throughout, the renovation and expansion of the existing campus store, and the renovation of the existing cosmetology suite, and renovation of the 7,000 square foot Eckburg Auditorium. 

Occupational Technology & Automotive Buildings
Savannah Technical College

These two buildings inlcude a distance learning lab, computer labs, auto technology, machine tool technology, electro-mechanical, welding, and fire science instructional space as well as conference, faculty offices and support space. 

This project was selected by GSFIC to be part of an experimental contractor selection methodology. As one of two projects selected, the Occupational Technical project used Performance Based Procurement to select the contractor. While not a CM process by definition, it does increase the input of the contractor in the early part of the process and seeks to include performance as a criteria for selection. Materials include ground faced CMU, steel bowstring trusses and standing seam metal roofing. 

Student Health Center
Valdosta State University

Accelerated Schedule: With a bond issue date driving the schedule, this facility progressed from initial design to completed construction documents in four months. The funding for this project, and several others, was a public / private venture between the Board of Regents and the Valdosta State University Foundation.  The building features 18 exam rooms, 5 provider offices, 3 nurses stations, 2 observation rooms, a procedure room, pharmacy, clinical lab, radiology suite, staff support, administration suite, and two shelled spaces for future physician offices.

The site amenities included a pedestrian connection to the historic neighborhood and an entrance plaza which provides a formal connection to the University’s main campus. The exterior design is in keeping with the Spanish mission style of the campus, with brick base, hard-coat stucco, large arched window openings, exposed wood brackets, exposed rafter tails, and a clay tile roof.

Herty Hall Addition
Georgia College

The original Herty Hall building was constructed in 1954, housing primarily wet labs, classrooms, and support space. In 1972, a three-story expansion more than doubled the size of the building with new labs, support space, classrooms, and faculty offices. The new addition is located to the south of the 1972 addition and houses 3 teaching labs, 4 studio research labs, 2 faculty research labs, 3 faculty office/labs, a science education center, 2 instrument rooms, a 64 seat studio lab, and the campus' observatory housing a 24 inch Dall-Kirkham Astrograph telescope, set on a vibration isolation pier.

The new expansion provides the Department of Chemistry and Physics and the Department of Biological and Environmental Sciences a much needed state-of-the-art facility where they can utilize the latest in teaching methods in new interactive laboratory spaces.

114 Barnard Street, Suite 2B

Savannah, Georgia 31401

(912) 234-5230

  • YouTube - White Circle
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon